Wat in het vat zit verzuurd niet: een kinderkookboek staat in de steigers. Ik gaf jaren les op een basisschool. Kinderen houden best van gezond eten, soep en sap, snoep zonder suiker, brood en hartige hapjes, mits het er lekker uitziet.

De kinderen: 'We hebben allemaal gezonde dingen gemaakt en het is nog lekker ook.'
Over de soep: 'Zitten daar al die groenten in?'

En een kookboek voor volwassenen? Er zijn al zoooovel kookboeken voegt het nog iets toe? Maar ja, als ik kijk hoe graag ik blader in mooie kookboeken ter inspiratie. Ik zou graag een kookboek maken met gezond en lekker eten, bereidt met biologische, diervriendelijke producten en gepresenteerd op servies van ontwerpers. Aandacht voor ingrediënten en waar je ze kunt kopen. Met tekeningen en foto's, oefeningen voor de spijsvertering en tips voor efficiënte inkoop en bereiding.

Hoe een en ander tot stand kwam leest u hieronder.

Vanaf mijn twaalfde kook ik. Wat eerst uit noodzaak werd geboren, ontwikkelde zich allengs tot een passie voor alles wat te maken heeft met voeding. De ingrediënten en hun oorsprong, de manier van bereiden, de invloed ervan op ons lichaam, de smaak en de presentatie. Ik organiseer graag een eetfeestje en sloof me een week lang uit; bedenken van het menu, inkopen doen en twee dagen koken. De maaltijd is dan een genot en de genodigden keuvelen verzadigd de avond vol.

Tot zover bleef het bij een uit de hand gelopen hobby. Tot ik in september 2005 met de okido yoga docentenopleiding begon en mijn recepten op verzoek ging uitschrijven. Wat ik uit de losse pols en op gevoel doe, is voor een ander een zoektocht naar de juiste hoeveelheid in de juiste volgorde. Mijn recepten worden dankbaar afgenomen en de verzoeken voor meer groeien.

Tijdens een presentatiedag raakte ik in gesprek met een vormgever van prachtig porcelein. Toen hij vertelde dat hij zijn servies ook uitleende voor kookworkshops viel bij mij het kwartje. Er moet een kookboek komen! Een gezond kookboek met biologische ingrediënten zonder dierlijke producten. Met tips over de produkten en waar je ze kunt kopen, met foto's van de maaltijden op mooi ontworpen serviesgoed. De ontwerpers vertellen daarbij wat hun affiniteit is met voeding en geven misschien een recept of tip.

Vanuit mijn achtergrond als beeldend kunstenaar vind ik de presentatie van eten net zo belangrijk als de smaak en zou ik graag tekeningen toevoegen. In mijn opleiding tot yogadocent wordt veel aandacht besteed aan het gebruik van natuurlijke produkten en de invloed ervan op je lichaam.

In mijn eigen kookboek zou ik de nadruk willen leggen op lekker en gezond eten wat er mooi uitziet en waarvan je je goed gaat voelen. In deze tijd waarin veel mensen overgewicht hebben, hun ontbijt overslaan, naar fastfood grijpen en problemen met hun gezondheid hebben, wil ik een kookboek maken waarin het plezier in koken en het maken van mooie gezonde maaltijden voorop staat. Je bent tenslotte wat je eet. Ook een hoofdstuk over oefeningen die goed zijn voor de spijsvertering zou daarbij een goede aanvulling zijn.

Eten is leven. De droom die ik heb wil ik waarheid laten worden. Ik wil kunst en eten samen laten komen. Ik zoek een plek waar mensen kunnen wandelen in de tuin, kijken naar kunst en natuur en genieten van eten en muziek. De tuin levert kruiden en vruchten en misschien ook groenten voor het biologische eten dat geserveerd wordt. Het maken van een kookboek is onderdeel en eerste stap naar de verwezenlijking van mijn droom.

Go To Top